Uspješna Tvornica furnira „Palavra“ na tržištima širom svijeta
28. kolovoza 2018.
Show all

PETRINJA: Tvornica Furnir Palavra uskoro započinje s radom

Izgradnja i opremanje pogona Tvornice Furnira Palavra u petrinjskoj Poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana u Hrvatskoj privedeni su kraju, trenutno je uposleno oko 60 a cilj je zaposliti oko stotinu radnika.

U tijeku su završne pripreme i testiranje proizvodnog procesa, a svečano otvaranje pogona najavljeno je za rujan ove godine.

Pogon u Mošćenici proteže se na 10 tisuća kvadratnih metara. U njemu su smješteni pilana, pogoni za rezanje, sušenje, skladište i uredski prostori. Približno 90 posto proizvoda Palavra izvozi na tržišta Europske unije i Bliskog istoka.

Predrag Palavra je 2015. godine s Gradom Petrinjom potpisao ugovor o kupovini 3,5 hektara zemljišta u Poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana. Nakon prikupljanja dokumentacije i potrebnih dozvola, izgradnja pogona počela je 2019. godine, no epidemija korone, a potom i potres odužili su čitav proces.

“Pogon je izgrađen zbog potrebe za proširenjem naših kapaciteta. Odlučili smo se za Petrinju prije svega zato što nam je dostupnija sirovina koju u Bosni i Hercegovini uvozimo iz Hrvatske, a i zbog nekih pogodnosti, jer Grad Petrinja je na području od posebne državne skrbi i tu smo imali neke programe koje smo započeli. Nažalost, tokom gradnje se dogodila korona koja je znatno usporila promet roba i usluga”, kaže kćerka vlasnika pogona Ana Palavra i direktorica firme za proizvodnju u Bosni i Hercegovini.

Dodaje da su mašine stizale iz Brazila, što je usporilo proces, kao i kreditna administracija i rad od kuće.

“Sve su to okolnosti koje su znatno usporile izgradnju. Nakon svega toga dogodio se i potres, ali ustrajni smo i na korak da krenemo s proizvodnjom”, kaže Ana Palavra.

Proizvodni pogon Furnira Palavra Petrinja danas je posjetila petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

“Svako novo radno mjesto na području grada Petrinje podržavamo. Za takve namjene imamo osigurana sredstva u gradskom budžetu, a i Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju s bankama i Vladom radi poticanja investicija na području županije. Pozivamo poduzetnike da iskoriste pogodnosti koje imamo na ovom području”, rekla je Komes.