Nastavak suradnje Veleposlanstva RH u BiH i hrvatske tvrtke Palavra iz Nove Bile
28. kolovoza 2018.
Show all

Uspješna Tvornica furnira „Palavra“ na tržištima širom svijeta

Tvornica  furnira “Palavra” d.o.o. Nova Bila posluje uspješno već dvije decenije. Iz godine u godinu rezultati su sve bolji i bolji. Ove godine završavaju investiciju u novi objekat u kojem je smještena uprava Tvornice i maloprodajni salon.

-Počeli smo kao prevoznička firma. Nakon toga, reinvestirali smo u stare pogone i kupili jedan pogon. Tako smo 2000-te godine pokrenuli pogon za proizvodnju rezanog furnira, a 2002. godine pokrenuli smo pogon za proizvodnju spojenog furnira. – kaže Ana Peša, direktorica direktorica Tvornice furnira „Palavra“ d.o.o.

Danas je ova tvornica  renomirani proizvođač rezanog, ljuštenog i spojenog furnira. Posjeduje najsavremeniju  tehnologiju za proizvodnju furnira, a proizvodni proces  je u potpunosti automatiziran. Primarna djelatnost je proizvodnja ljuštenog i sječenog furnira. Tvornica je opremljeno sopstvenom pilanom, dva pogona za proizvodnju furnira, bazenima za parenje sirovine, sušarama i računalima za kontrolu kvalitete i dimenzija furnira.

-U 2016. godini proizveli smo 8 miliona kvadratnih metara furnira. Od toga je 90 posto bilo namjenjeno za izvoz, a 10 posto za domaće tržište. U protekloj godini ostvaren je prihod od 9,5 miliona KM. U prvih pet mjeseci ove godine bilježimo porast izvoza. – naglašava  direktorica Ana Peša.

Proizvodi iz Nove  Bile odlaze i na daleka tržišta i stižu do Sjedinjenih Država,  Sjeverne Afrike u Maroko, ali i na Bliski istok u Izrael i zemlje Zaliva, Ujedinjene Arapske Emirate. Od evropskih zemalja furnir iz Nove Bile izvozi se u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Švedsku i Grčku.

-U planu je izgradnja još jednog ovakvog pogona za proizvodnju furnira u Petrinji u Republici Hrvatskoj. Sve potrebne dozvole za gradnju su prikupljene i ove godine kreće realizacija. – najavljuje direktorica Peša.

Ova firma spada u sam vrh BiH izvoznika.  Tvornica furnira „Palavra“ d.o.o. u Novoj Biloj kod Travnika  zapošljava 115 radnika.